fbpx
Nyheter

Utbrenthet – et samfunnsproblem?

Jobben som selvrealiseringsprosjekt, fleksibilitet og sosiale medier kan være noen av årsakene til at unge arbeidstakere opplever å bli utbrent på jobb.

I 2023 gjennomførte Academic Works en undersøkelse som viste at hele 8 av 10 unge arbeidstakere har opplevd å bli utbrent eller har vært nære ved å bli det.

Kan det at så mange unge voksne føler seg utbrent ha en sammenheng med at arbeidslivet endrer seg raskere?

Utbrent fyrstikk

En undersøkelse viser at hele 8 av 10 unge arbeidstakere har opplevd å bli utbrent - eller vært nære ved å bli det. Er det et moderne samfunnsproblem? Foto: Shutterstock/Nattawat Kaewjirasit

Fleksibilitet - et gode eller et onde

Psykologiprofessor og filosof Ole Jacob Madsen forklarer at en av faktorene som kan være med på å påvirke de unges mentale helse, er økt fleksibilitet og vikariater i arbeidslivet. I mange yrker i dag er man ikke lenger bundet til et fast sted eller faste tider for å gjøre jobben sin. Selv om dette åpner for en større frihet, kan det også føre til utfordringer.  Dette blir spesielt vanskelig for unge som er nye i arbeidslivet og gjerne vil prestere.

– Det kan føre til problemer med å sette grenser for seg selv, som igjen fører til at man går rundt med dårlig samvittighet fordi kravet om å prestere alltid er der, sier Madsen.

Line Finstad, HR-ansvarlig i EY (tidligere Ernst & Young), mener at til tross for at denne fleksibiliteten har mange fordeler, er det også noen ulemper. Selskapet har innført en hybrid arbeidsmodell hvor de ansatte har stor grad av frihet, og stort sett kan jobbe fra hvor og når de vil, så lenge det er avklart med kunden og teamet. Selv om denne friheten verdsettes høyt, ser hun også hvordan uklare grenser kan skape utfordringer, både for ledelsen og den enkelte medarbeider.

– Fleksibilitet i arbeidslivet er noe vi ser at de unge arbeidstakerne er opptatt av. Samtidig er det viktig med nærhet til ledelsen og teamet, så vi ser også nødvendigheten av gode sosiale og fysiske møteplasser, sier Finstad.

Line_Finstad

HR-ansvarlig i EY, Line Finstad, ser at selv om fleksibilitet verdsettes høyt, kan uklare grenser skape utfordringer for både ledelse og medarbeidere. Foto: EY

Stress blant unge arbeidstakere

Et spørsmål stadig flere ønsker å finne svaret på, er om dagens unge faktisk har mer press på seg enn tidligere generasjoner, eller om vi bare snakker mer om psykisk helse nå enn før. Madsen mener det kan være en kombinasjon. Han peker på at den teknologiske utviklingen, der vi alltid er pålogga, kan være en kilde til stress. Samtidig har mange en forventning om å realisere seg gjennom arbeidet.

– Jobben er ikke lenger bare et sted for lønn, men også et uttrykk for hvem du er. Dette gir en sterk tilknytning til jobben, men kan også gjøre at man tar det som et personlig nederlag når man ikke strekker til, sier han og legger til:

– Mange yrker i dag handler ikke lenger om rutinearbeid, men om kreative oppgaver som er tett knyttet til arbeidstakers egen identitet. Dette kan gi glede, men også skape større risiko for utbrenthet. Vi har skapt et samfunn hvor vi både kan og må prestere på mange arenaer, forteller Madsen.

– Mange yrker i dag handler ikke lenger om rutinearbeid, men om kreative oppgaver som er tett knyttet til arbeidstakers egen identitet. Dette kan gi glede, men også skape større risiko for utbrenthet. Vi har skapt et samfunn hvor vi både kan og må prestere på mange arenaer.

Madsen påpeker også hvordan den konstante strømmen av informasjon gjennom sosiale medier har skapt et digitalt press som tidligere generasjoner slapp unna.

– I dag er det nesten en nødvendighet å skjerme seg litt fra sosiale medier, for å forebygge stress og utbrenthet, hevder han.

Psykologiprofessor og filosof Ole Jacob Madsen

Har dagens unge mer press på seg enn tidligere generasjoner, eller snakker vi bare mer om psykisk helse nå enn før? Ole Jacob Madsen mener det kan være en kombinasjon. Foto: Tor Stenersen

Tiltak for å hjelpe de unge

I arbeidet med å støtte de unge i en krevende hverdag har EY gjort tiltak for å møte utfordringene, forteller Finstad. Hun forklarer at selskapet tilbyr omfattende onboarding-programmer for å hjelpe de nye med å tilpasse seg arbeidslivet. Hun fremhever viktigheten av åpenhet og sosiale møteplasser for å skape en følelse av tilhørighet.

– Det er viktig at de nye føler seg sett og støttet, og vi prøver å bygge nettverk og relasjoner på jobb, sier hun.

Både Madsen og Finstad understreker at arbeidsgiver og medarbeideren sammen har et ansvar for å skape en sunn balanse mellom jobb og fritid.

– Å takle hverdagens tidspress krever selvdisiplin av medarbeidere, men også en ledelseskultur som støtter sine medarbeidere og gir nødvendige verktøy for å få til dette, sier hun til slutt.