Psykologiprofessor og filosof Ole Jacob Madsen forklarer at en av faktorene som kan være med på å påvirke de unges mentale helse, er økt fleksibilitet og vikariater i arbeidslivet. I mange yrker i dag er man ikke lenger bundet til et fast sted eller faste tider for å gjøre jobben sin. Selv om dette åpner for en større frihet, kan det også føre til utfordringer. Dette blir spesielt vanskelig for unge som er nye i arbeidslivet og gjerne vil prestere.
– Det kan føre til problemer med å sette grenser for seg selv, som igjen fører til at man går rundt med dårlig samvittighet fordi kravet om å prestere alltid er der, sier Madsen.
Line Finstad, HR-ansvarlig i EY (tidligere Ernst & Young), mener at til tross for at denne fleksibiliteten har mange fordeler, er det også noen ulemper. Selskapet har innført en hybrid arbeidsmodell hvor de ansatte har stor grad av frihet, og stort sett kan jobbe fra hvor og når de vil, så lenge det er avklart med kunden og teamet. Selv om denne friheten verdsettes høyt, ser hun også hvordan uklare grenser kan skape utfordringer, både for ledelsen og den enkelte medarbeider.
– Fleksibilitet i arbeidslivet er noe vi ser at de unge arbeidstakerne er opptatt av. Samtidig er det viktig med nærhet til ledelsen og teamet, så vi ser også nødvendigheten av gode sosiale og fysiske møteplasser, sier Finstad.