Arbeidslivet er en viktig hverdagsarena for å fremme fysisk aktivitet, ifølge Handlingsplanen for fysisk aktivitet 2020-2029. Selv om egen helse primært er den enkelte arbeidstakers ansvar, er det lovfestet at arbeidsgiver skal vurdere tiltak for å fremme fysisk aktivitet blant sine ansatte.
Ved stillesittende arbeid bør arbeidsgiveren jobbe for å redusere effekten av inaktivitet på arbeidsplassen. Dette er et folkehelsetiltak som er lovfestet i arbeidsmiljøloven §3-4.
— Det handler i stor grad om bevisstgjøring og forebygging. Vi har ulike kampanjer hvor vi informerer om konsekvensene av for mye stillesitting. Dette kan motivere folk til å få mer fysisk variasjon inn i hverdagen, sier Torvund.
Ved de største kontorene sine har DNB pausegymnastikk. Treningsinstruktører kommer rundt i lokalene til faste tider for å inspirere ansatte til fysisk aktivitet.
— De som først prøver treningstilbudet, blir ofte engasjerte og positive til det, sier han.
I tillegg samarbeider de med lokale treningssentre og arrangerer gruppetimer for de ansatte i alt fra yoga og løping til sirkeltrening. De har også bedriftsidrettslag og aktiviseringskampanjer som fungerer som lavterskeltilbud.
— Den viktigste effekten av treningstilbudet er det sosiale. Man treffer folk på tvers av forretningsområder, noe som har stor verdi, sier Torvund.
En nordisk undersøkelse fra If, viser at 40 prosent av ansatte som har tilbud om fysisk aktivitet dekket gjennom arbeidsgiver, sjelden eller aldri bruker det. Dette gjelder både treningsabonnement, treningstid i arbeidstiden og gratis tilgang til treningsfasiliteter.