I hver sin bok som kom ut i fjor, spør Torbjørn Røe Isaksen, politisk redaktør i E24 og Christian Bennike, journalist i danske Weekendavisen hvorfor verden oppleves så forskjellig i dag sammenlignet med 1990-tallet. De to har likt utgangspunkt, men trekker ulike konklusjoner.
I boken, «En gang troede vi på fremtiden», drar Bennike mye på sin erfaring som Europa-korrespondent for Weekendavisen. Han viser til de endringene som har skjedd i europeisk politikk de siste tiårene – fra den gangen «fremskridtet ikke føltes forvirret eller farlig, men målrettet» til nåtiden, der vi har «en følelse av at alt bogstavelig talt er ved at falde fra hverandre».
En av de mest slående endringene for Bennike, er hvordan samfunnsutviklingen tilsynelatende har sakket farten. Han peker på at i de tre tiårene som gikk fra 1950 til 1980, endret Danmark seg på helt grunnleggende måter. Landet gikk fra å være et liberalt jordbruksland med lav skatt og familien som kjerneenhet, til et urbant, moderne industrisamfunn.
– Hvis du ser tilbake på hva som har skjedd siden 1990, er det i sammenligning svært lite. Dagens samfunn er som det var i 1990, bare med mobiltelefon, sier den danske journalisten.