fbpx
Nyheter

Nøkkelen til god mangfoldsledelse

Mangfoldsledelse har slått an hos flere bedrifter, og blir undersøkt i en ny rapport. Men hva betyr det egentlig?

Sval Energi er en energibedrift med hovedkontor i Stavanger og kontor i Oslo. Bedriften ble etablert i 2019 og har ca. 140 ansatte.  

– Vi har ca. 20 nasjonaliteter og dette gir merverdi for virksomheten, sier Tonje Bjørk Rosengren, Vice President People and Culture i Sval Energi.  

Rosengren forteller at ansatte er opptatt av mangfold og inkludering, og legger til at  ledere tar dette ansvaret og ser verdien det medfører. 

– Hvordan tilrettelegger dere for en god arbeidskultur med så mange ulike nasjonaliteter?  

– Vi ønsker at alle skal få like muligheter. Her blir utvikling av vår ønskede kultur og kompetanseheving viktig, enten det er norskkurs eller kursing i mangfoldsledelse. Vi jobber målrettet med lederutvikling, og vi har en egen modul som omhandler mangfoldledelse. Dette har blitt veldig godt mottatt hos oss, sier Rosengren.

Tonje Bjørk Rosengren

Tonje Bjørk Rosengren i Sval Energi. Foto: Anne Lise Nordheim

En annen virksomhet som er opptatt av mangfold er Capgemini, med over 32 0000 ansatte i 50 ulike land. Senior rekrutterer Cecilie Boye Berg forteller at Capgemini nylig inngikk et samarbeid med en Ph.d. kandidat, som skal forske på hvordan ansatte fra andre land opplever inkludering og ekskludering i hybride arbeidsmiljøer, der det benyttes både hjemmekontor og arbeid på kontoret. Selv har hun allerede gjort seg noen tanker om viktigheten av det: 

– Mangfold gir oss ulike perspektiver som fremmer kreativitet og innovasjon, det er et konkurransefortrinn, sier Boye Berg.  

Boye Berg påpeker at bevissthet rundt mangfold også reflekteres i virksomhetens merkevarebygging, kommunikasjon og stillingsutlysninger. 

– Vi bruker bilder som viser kulturbakgrunn, kjønn, alder, og etterstreber også at språk og ordvalg virker inkluderende, sier hun.  

Cecilie Boye Berg

Cecilie Boye Berg i Capgemini Foto: Tommy Ellingsen

Hva er god mangfoldsledelse?

Det norske arbeidsmarkedet vil ha økt behov for innvandrere i fremtiden. Samtidig vet vi at innvandrere opplever diskriminering i jobbsøkerprosesser og på arbeidsplassen, og at de oftere enn norskfødte er overkvalifisert for jobben de har. En ny rapport utarbeidet av forskere fra NTNU Samfunnsforskning og konsulenter fra Rambøll Management Consulting på oppdrag fra IMDI, legger vekt på at god mangfoldsledelse kan bidra til å styrke innvandreres muligheter på arbeidsmarkedet. 

I rapporten beskrives mangfoldsledelse som lederadferd som anerkjenner forskjeller og ser disse som en verdi. Dette betyr å bruke forskjellene til å styrke organisasjonen. Rapporten mener det er fem kjerneelementer i mangfoldsledelse som er viktig: 

  • Kunnskap og bevissthet
  • Relasjonskompetanse
  • Kontinuerlig organisasjonsutvikling
  • Målrettede rekrutteringsstrategier
  • Inkluderende arbeidsmiljø

Rekrutteringsstrategier

Ifølge rapporten til IMDi er målrettede rekrutteringsstrategier den viktigste faktoren som kan være med på å illustrere virkning av mangfoldsledelse.  

Boye Berg forteller om en strukturert rekrutteringsprosess med intervjuguide og opplæring av rekrutteringsansvarlige. 

– Vi har blant annet et eget kurs for våre ansatte. Målet er å øke bevissthet rundt for eksempel biases, for å unngå ansettelser eller avslag basert på subjektivitet og «magefølelse».  

I selve intervjuteamet er Boye Berg opptatt av at det skal være personer med ulik bakgrunn representert.  

Også Sval Energi gjennomfører strukturerte rekrutteringsprosesser, og har dessuten tatt noen tydelige valg rundt utforming av stillingsannonser. 

– Vi anerkjente at det er alternative måter å kommunisere på i rekrutteringsprosessen for å tiltrekke oss en større og mer mangfoldig søkermasse. Vi har hevet vår kompetanse på dette området og tok noen konkrete grep i hvordan vi skriver stillingsannonser, forteller Tonje Bjørk Rosengren.  

– Hvilke grep har dere gjort?  

– Vi oppfordrer kandidater til å søke selv om de ikke treffer på alt, vi har ikke formelle krav om norskkunnskaper og vi er mer bevisste på hvilke ord vi bruker, siden vi vet at ordvalg kan påvirke hvem som søker, svarer Rosengren. 

Hun legger til at bedriften som arbeidsgiver ønsker å være imøtekommende, og er åpen for å både utfordre og bli utfordret i rekrutteringsprosesser. 

 

*Artikkelforfatteren er kjent med Sval Energi gjennom virksomhetens samarbeid med mentorprogrammet Sammen om en jobb, som er artikkelforfatterens arbeidsgiver.