Fra jobbsøkernes ståsted, kan det likevel oppleves som at rekrutteringsprosessen krever i overkant mye tid og innsats. Er det mye arbeid til liten nytte?
En som stiller spørsmål ved det, er markedsfører og foredragsholder Fredrik Fornes. I arbeidet med sin nye bok «Ingen bryr seg om karrieren din – før du selv gjør det», har han hørt mange historier fra kandidater som har følt seg både utmattet og utnyttet.
Særlig er det bruken av caseoppgaver som er på ville veier, mener han:
– Det er helt OK å måtte løse en praktisk, jobbrelevant oppgave, slik at ferdighetene dine kan bli vurdert. Men når oppgavene blir så omfattende at du må ta fri fra jobben eller hente inn barnevakt i flere dager, er det noe som skurrer, sier Fornes.
En annen utfordring, er at noen arbeidsgivere velger å bruke kandidatenes casearbeid, selv om de får avslag på jobben. Det høres kanskje utrolig ut, men det skjer faktisk, sier Fornes og trekker frem flere eksempler:
– En arbeidssøker jeg har snakket med, fikk beskjed om at de dessverre gikk videre med en mer erfaren kandidat. De lurte på om de likevel kunne få tilsendt presentasjonen, slik at de kunne bruke den gode strategien vedkommende hadde laget.
En annen kandidat fikk avslag på jobben, men oppdaget senere at teksten fra caseoppgaven hennes nå sto på bedriftens nettside.
– Det sier seg selv at disse menneskene sitter igjen med en følelse av å ha blitt lurt. Dette er i beste fall respektløst. I verste fall ren utnyttelse, mener han.