Mens Vesten har sperret av alt som heter handel og fryst russiske oligarkers midler i de fleste vestlige land, har den russiske Wagner-gruppen kastet sine øyne på Afrika. Her driver gruppen til nå avdøde Jevgenij Prigozjin, en intensiv jakt på gull, olje, korn, diamanter og tømmer.
Selv om Russland offisielt har tatt avstand fra den private militærgruppen Wagner, nå omdøpt til «The African Corps», er bindingene til staten utvilsomt tette. Omdøping er klassisk russisk, noe som de tidligere er kjent for når det gjelder etterretningstjenesten FSB (tidligere KGB). I tillegg kan Russlands aktivitet i Afrika knyttes til den såkalte Gerasimov-doktrinen. Den går ut på å påvirke et land militært, økonomisk, politisk eller sosialt for å skade dets integritet og styresett, men på en slik måte at landet selv ikke merker det, eller at når de merker det, så er det for sent. «Glimrende militær strategi» tenker du? Inhumant og uetisk mener de fleste.
Det er flere urovekkende trekk ved Russlands aktivitet i Afrika. Først og fremst at de intervenerer i land som allerede er svake og sårbare som Mali, Den sentralafrikanske republikk (SAR), Sudan og Libya. Men de er også aktive i andre land, som Burkina Faso, Niger, Senegal, Mosambik, Eritrea, Ghana, Tsjad og Togo.
Wagner-gruppen har den siste tiden eksempelvis økt sin direkte innflytelse over Niger, på samme måte som de tidligere har gjort det i Mali.
Kort oppsummert er det dette som foregår i Afrika nå:
- Wagner-gruppen utnytter afrikanske ressurser som olje, gull, diamanter og tømmer for å finansiere sin eller andre russiske militære gruppers aktivitet, men også for å finansiere den russiske staten.
- Wagner-gruppens virkeområde utvides til å inkludere Burkina Faso og Niger, slik de har gjort i Mali, Sudan Libya og SAR.
- Det er en økende trend med ulovlig innvandring til Storbritannia fra land med aktivitet fra Wagner-gruppen.
- Den russiske staten kontrollerer Wagner-gruppen. Wagner flyr direkte fra Libya, SAR og Sudan med fly som er linket til forsvarsdepartementet i Russland, og gruppen har tett samarbeid med militære enheter i Sudan og Libya. Russlands utenriksminister Sergey Lavrov har tidligere vært aktiv i disse landene med politiske avtaler som sikrer Russland tilgang på naturressurser.
Russlands innflytelse vokser i Afrika