Både i helsesektoren og ellers i offentlig forvaltning utgjør administrasjon og rapportering en stor del av arbeidshverdagen. Dette går på bekostning av selve tjenesteytingen.
Det brukes mye tid og krefter på å kontrollere at Jørgen Hattemaker ikke skal få en krone for mye. Samtidig risikerer vi at store kriminelle nettverk unnslipper fordi vi ikke klarer å prioritere kontrolltiltak der det virkelig utgjør en trussel mot fellesskapet. Dette vil kunne undergrave ikke bare tilliten i samfunnet, men også den alminnelige rettsfølelsen. Da vil også velferdsordningene svekkes fordi vi ikke har tillit til verken mottaker eller de som skal forvalte tjenestene.
Fra Hurdalserklæringen (2021) står det at offentlig sektor har behov for å gjennomføre en tillitsreform for å kunne gi bedre tjenester til befolkningen. Den handler blant annet om å gi mer faglig frihet til førstelinjen og kutte ned på unødvendig rapportering og kontroll.
Tillit er viljen til å ta risiko ved å stole på en annen part uten å ha garanti for at våre forventninger vil bli innfridd. I offentlige tjenester betyr det å prioritere og verdsette tjenestemottaker og skape handlingsrom og omdømmebygging i møtet med den enkelte bruker. For å få til dette må vi forenkle byråkratiske prosesser, etablere mer samarbeid, være tilgjengelig og legge til rette for reell medvirkning.
En dyr kontroll