fbpx
Jobbintervjuet

– Min jobb endrer seg i takt med politikken

Som senior kommunikasjonsrådgiver i Kunnskapsdepartementet har Johanne Severinsen (44) vent seg til at ting kan endre seg raskt i politikken. På drøye to år har det vært fem ulike statsråder. Det betyr ny start og nye rutiner.

Portrettbilde av Johanne

Johanne Severinsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Kunnskapsdepartementet Foto: Privat

Fakta:

Navn: Johanne Severinsen
Stilling: Senior kommunikasjonsrådgiver
Alder: 44 år
Utdannelse: Hovedfag i medievitenskap fra Universitetet i Oslo.
Arbeidssted: Kunnskapsdepartementet
Nøkkelkvalifikasjoner: Tekstskriving, strategisk kommunikasjon og pressevakt

Severinsen tar det med et smil, og sier det er en jobb med varierte oppgaver. Arbeidet handler om å bidra til å gjøre regjeringens politikk innenfor barnehage, skole, høyere utdanning og integrering kjent. Hun beskriver rollen som en blanding av pressekontakt og strategisk rådgiver.

Hvordan ser en typisk arbeidshverdag ut for deg? 

– Hvis jeg har pressevakt, starter dagen grytidlig med å gå gjennom alle presseklipp og aktuelle mediesaker om de to statsrådene og departementets fagområder. Vanligvis har vi morgenmøte i avdelingen hver dag. Her går vi gjennom, prioriterer og fordeler dagens saker. Ellers går som regel dagene til å svare på henvendelser fra journalister, forberede politisk ledelse til intervjuer, eller skrive pressemeldinger, innlegg og kronikker. I tillegg planlegger vi reiser og besøk for statsrådene og selger inn egne saker til media.

Hvilke kvalifikasjoner eller egenskaper utover det rent faglige er viktig for å løse oppgavene du jobber med?

– Du bør jo like å jobbe med folk. I løpet av en dag snakker jeg ofte med veldig mange forskjellige mennesker. Det er også en fordel å kunne skrive godt og lett forståelig. Og så må du beholde roen og humøret når det koker.

Hvorfor trenger samfunnet samfunnsvitere?

– Vi trenger folk som er trent i å se sammenhenger mellom de store strukturene i samfunnet og menneskene som lever der. Det er samfunnsvitere gode til å se og forstå. Ellers er jo samfunnsvitere en slags akademikerpotet – vi kan brukes til det meste.

Hva tenker du vi burde bruke samfunnsvitere til i mye større grad enn det vi gjør i dag?

– Nå synes jeg vel egentlig at samfunnsvitere er ganske mye brukt på mange områder, men kanskje det kunne vært gøy med flere samfunnsvitere i samarbeid med for eksempel realister og medisinere?