fbpx
Nyheter

Flere studenter rapporterer om psykiske problemer enn tidligere

Studietiden kan være utfordrende for mange og det har i flere år vært en økning i antall studenter som rapporterer om psykiske plager.

Kari-Jussie Lønning, administrerende direktør ved Modum Bad, senter for behandling og forebygging av psykiske lidelser, var ansvarlig for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse. Lønning mener det er flere faktorer som bidrar til økende psykiske helseutfordringer blant studenter.

– Dagens samfunn byr på utallige valgmuligheter og mange flere jobbmuligheter og studieprogrammer enn før. Dette kan være krevende, da flere valg ofte skaper usikkerhet om hva som føles riktig for den enkelte student, sier Lønning.

L├©nning-Kari-Jussi-II-aspect-ratio-9-16
L├©nning, Kari-Jussi II

ØKNING I RAPPORTERTE PLAGER: Kari-Jussie Lønning er ansvarlig for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse og peker på flere faktorer som påvirker utviklingen i psykiske helseutfordringer. Foto: Modum Bad.

Lønning påpeker også at presset som sosiale medier legger på unge studenter, kan påvirke rapporteringen av psykiske plager.

– Sosiale medier legger et press på hvordan vi skal se ut og hva vi skal holde på med. Unge studenter er spesielt utsatt for å sammenligne seg med det endimensjonale bildet som presenteres der, noe som skaper indre krav og forventninger, påpeker hun.

Til tross for at studentenes helse- og trivselsundersøkelse (2022) viser en økning i psykiske lidelser, viser derimot Ungdata-undersøkelsen (2023/2024) en nedgang i psykiske plager. Ungdata-undersøkelsen er en ungdomsundersøkelse som gjennomføres ungdomsskoler og videregående skoler. Så vil tiden vise om denne nedgangen blant ungdommer, gjør at de som studenter senere også vil ha færre psykiske plager.

Vanskelig overgang

Studentleder for samfunnsviterne Nina Øglænd Johnsen tror overgangen fra videregående skole til høyere utdanning kan være utfordrende for mange og en viktig årsak til at mange begynner å slite med psykiske lidelser som student.

–Mange er ikke klar over hvor lite oppfølging det er på universitetet sammenlignet med videregående skole. Det er også vanlig å bli stresset for eksamen fordi det er mye usikkerhet rundt forventninger. Dagens unge er en generasjon som ønsker å prestere.

240318-Studentleder-Nina-aspect-ratio-9-16
240318 Studentleder Nina

VANSKELIG OVERGANG: Nina Øglænd Johnsen tror mange studenter ikke er forberedt på overgangen mellom videregående skole og universitetet. Foto: Privat.

Lønning ved Modum Bad mener at universitetene må bidra til å endre den dystre statistikken.

– Universitetene må være klar over betydningen av et godt og trygt læringsmiljø. Tydelige forventninger og krav kan bidra til at flere studenter føler seg trygge på hva de skal levere, noe som kan øke følelsen av mestring, sier hun.

Ønsker å øke studiestøtten

En annen utfordring i studiehverdagen som kan påvirke studenters helse, er økonomi. Studentlederen i Samfunnsviterne sier de jobber aktivt med å forbedre studentenes økonomiske situasjon.

–Det er vanskelig å balansere jobb, studier og det å være sosial når man har dårlig økonomi. Samfunnsviterne har jobbet for å øke studentstøtten slik at det skal bli lettere for studentene å få økonomien til å gå rundt, sier hun.

shutterstock_1316658977-scaled-aspect-ratio-9-16
Oslo,,Norway,-,April,11,2010:,Norwegian,People,Drinking,Coffee

Studietiden kan være utfordrende for mange og det har i flere år vært en økning i antall studenter som rapporterer om psykiske plager. Foto: Nick Photoworld/shutterstock.

Viktig å prate med noen

Øglænd Johnsen anbefaler studenter å benytte seg av tilgjengelige ressurser når de føler seg stresset eller overveldet.

– Helsetilbudet ved universitetene kan være veldig bra, samt chatte-tjenester som for eksempel Mental Helse Ungdom hvor jeg selv har jobbet frivillig. Jeg kan også anbefale Kirkens SOS på det sterkeste, hvor man ikke trenger å høre til noen religion eller livssyn for å ta i bruk tjenesten, råder hun.

For å hjelpe studenter som opplever stress og press, anbefaler Lønning ved Modum Bad at de snakker med noen de er trygge på.

– Snakk med noen du er trygg på. Du er ikke alene om å kjenne på følelser som stress og ensomhet. Det er helt normalt å ha disse følelsene i en overgangsfase, understreker hun.