Etter kunstig generell intelligens (KGI) følger det neste nivået, som er kunstig bevissthet, eller imitering av bevissthetsprosesser som vi ser i mennesker. Ifølge Lovelock kan det da skje at vurderingsevnen til slike systemer oppnår en høyere status enn hva mennesker har.
Bergsjø mener det i en slik sammenheng er viktig å ha i mente to perspektiver på en slik utvikling.
– Det som Lovelock snakker om er at vi rett og slett settes ned på rangstigen når maskinene tar over, og det innebærer to ulike spørsmål. Er det teknisk mulig å gjøre? Og ønsker vi denne teknologien så hardt at vi kommer til å lage den? På det siste spørsmålet tenker jeg: nei, det vil vi ikke, konkluderer Bergsjø.
For Bergsjø er det derfor usannsynlig at KI vil kunne utvikle seg på et slikt nivå. Slik hun ser det, vil heller menneskets rolle som beslutningstakere bli styrket.
– Mennesket har til alle tider vært god til å overleve og tilpasse seg. Derfor synes jeg at det virker usannsynlig at mennesket vil lage noe som er bedre enn seg selv og dermed nedrangere seg selv, sier Bergsjø.
Bergsjø mener det ikke er mulig å stoppe utviklingen av slike systemer, for å hindre uheldige konsekvenser. Men hun mener norske politikerne har en for tilbakelent holdning til konsekvensene av innføring av KI i samfunnet.
– Nye programmer med kunstig intelligens selges inn og deretter forholder alle seg til at det blir lansert, istedenfor for å spørre, er dette noe vi ønsker? Er det dette som gir menneskeheten en bedre hverdag og bidrar til mer likestilling og likeverd?
Bergsjø mener dette er etiske spørsmål vi vil få mer debatt om fremover.
– Der er det Lovelock tar et veldig tydelig standpunkt. Han sier at hvis vi skal redde jorden, er det dette som er veien å gå, at det er en naturlig evolusjon. Det er en brutal erkjenning av hva som er virkeligheten. Hvis temperaturen stiger fire grader, kommer vi til å overleve? Antagelig noen av oss. Vi kan være enige om at vi ikke har gjort nok for å stoppe klimautslipp i tide, konkluderer Bergsjø.