-Da vevemaskinen kom og arbeiderne som ble erstattet av den ble kastet ut av byen og tilbake på landsbygda, brukte de mange generasjoner på å opparbeide seg kjøpekraften de mistet. Det var mange generasjoner med krise, som gikk på eksistensen løs. På lang sikt gikk det derimot bra, og primært var det bra for verdensøkonomien, forklarer Strümke. Denne gangen tror hun det heller kan være motsatt.
-På kort sikt kommer vi ikke til å bli kastet ut i fattigdom og eksistenskrise på grunn av dette, men på lang sikt ligger det an til å ikke være like positivt. Jeg tror ikke vi kommer til å se tilbake på tiden vi er i nå og tenke at det var bra at utviklingen var som den var og gikk så fort, sier Strümke.
-Jeg føler nesten jeg er en klimaforsker som sitter og forteller deg om klimaendringer nå, ler hun.
Nettopp klimaendringer viser seg også å være et godt bilde på de langsiktige konsekvensene av AI.
-Jeg tenkte lenge på AI som dynamitt, forteller Strümke.
-Man finner opp noe som er ment å løse mange problemer, som ender opp med å gjøre mye skade. Men når noe går galt med dynamitt så skjønner du det med én gang. Det gjør vi ikke med AI, som er mye mer som klimaendringer. Det skjer sakte, og konsekvensene er veldig uoverskuelige for oss. Og jo mindre vi gjør for å håndtere dem, jo hardere kommer de til å treffe oss.
Strümke unner seg likevel å være håpefull.
-Med klimakrisen vet vi jo at det mer eller mindre kommer til å bli utelukkende negativt. Med AI så vet vi ikke dette enda. Det er mange oppsider og potensial som ligger der også. Vi bruker jo AI til å løse problemer vi ikke hadde klart å løse uten, sier hun.
De store spørsmålene vi må ta stilling til ovenfor AI kan virke overveldende, samtidig dundrer utviklingen videre i nesten eksponentiell hastighet. Hvordan forholder man seg til dette?
-Jeg tror det er mange som får komplett berøringsangst, for eksempel mange politikere. Mange bransjer har også det motsatte av engasjement, forteller Strümke, som opplever mye frykt kombinert med fornektelse.
-De har på forhånd bestemt seg for at dette “bare” er en maskin, at teknologien er ekstremt begrenset, og ikke kommer til å ha noe å si for dem. Det virker som mange bestemte seg i tenårene eller tjueårene for hva en datamaskin vil kunne, og så er de ikke så villige til å oppdatere den holdningen nå som de er mellomledere.