Vi spør Håberg om hvilke tips hun har til norske studenter og andre som ønsker å jobbe med bistand i utlandet.
– En må først og fremst slå bort tanken om at dette er et veldig eksotisk arbeid. Det blir mye kontorarbeid og timevis med rapportskriving.
Hun anbefaler fordypning i et fremmedspråk, samt frivillig arbeid for å stille sterkere på intervju. I jobben hennes i dag får hun god nytte av de frivillige vervene hun hadde ved siden av studiene.
– Jeg satt lenge i en gruppe som jobbet med klimapolitiske spørsmål. Erfaringen jeg fikk ved å lese alle de tørre FN-dokumentene har jeg god nytte av i dag. Det å tilnærme seg en hobby som ligner på dine fremtidige arbeidsoppgaver er å anbefale, sier hun.
Å jobbe i et flerkulturelt miljø, i et land med andre rutiner og prioriteringer fordrer ikke bare kunnskap. Personlighet teller minst like mye.
– Det å jobbe med prosjekter som skal styrke svært sårbare mennesker, som ikke har mat og tak over hodet, kan slå en hardt i magen. Du må rett og slett ha en drive, hvis ikke er du nok ikke rett person til jobben.
Å være løsningsorientert og tålmodig er andre egenskaper som teller, ifølge bistandsarbeideren.
– Jeg tror man alltid må ha i bakhodet at det finnes mange måter å løse problemer på. Man må være åpen og tørre å være ukomfortabel. Jeg danser ikke, men jeg havnet i et land der man gjerne får en velkomstdans. Du må bare tørre å slippe deg løs, sier hun og ler.