– Vi har hatt en gradvis utvikling siden 80-tallet som har ført til en overhyppighet av denne typen jobber, mange er knyttet til begreper som New Public Management. Det er en måte å drive offentlig sektor på som skal ligne litt på markedsprinsipper, men som innebærer mye målstyring. Hensiktene er gode, men har mye skjemautfylling og registrering som bieffekt. Alt splittes opp i markedsbaserte enheter, og til slutt kan du kan ikke skru i en lyspære uten å sende en faktura til en eller annen, påpeker Røed.
Samfunnsøkonomen mener den såkalte tillitsreformen er et forsøk på å gjøre noe med dette. Tillitsreformen var et sentralt punkt i den såkalte Hurdalsplattformen til regjeringen Støre i 2021, og går ut på å dempe kontroll og rapporteringskrav i offentlig sektor, samt gi de som utfører jobben større tillit og selvbestemmelse.
– Det gjenstår å se om det virkelig skjer en substansiell endring eller om det bare viser seg å være bullshit det også, sier Røed.
En ting som trolig har bidratt til å dempe bullshit-faktoren i deler av arbeidslivet, er bruken av hjemmekontor. Det gjør at man i mindre grad enn før slipper å late som man har noe å gjøre, ifølge samfunnsøkonomen.
– Å jobbe med noe man oppfatter som meningsløst, kan gå på bekostning av mental velvære og helse. Det kan være ekstra belastende å sitte på kontoret fra åtte til fire og se opptatt ut. Hjemme kan du i stedet tilpasse arbeidsinnsatsen ut fra de faktiske oppgavene. Noen vil kalle det skulking og unnasluntring, men kanskje er det bare bullshit-arbeidet det går på bekostning av, sier Røed.
De fleste vil være enige i at vi trenger flere hender innenfor helse og omsorg, renere byrom og flere tog som går. Ofte er behovet knyttet til ting som ikke nødvendigvis trenger høy, akademisk utdanning. Men å kanalisere ressursene i et samfunn til det som er viktigst er ikke lett, og slett ikke alle er enige om hva som er viktigst.
– Det er i hvert fall ikke sikkert at det som er viktigst nødvendigvis samsvarer med hvor markedsøkonomien bringer oss, avslutter Røed.