Halrynjo viser til at en selekteringsprosess tidlig i karrieren kan være med på å gi utslag for kjønnsforskjellene i toppstillinger.
Hun viser til at i stillinger med en overvekt av menn, er kravet ofte tilgjengelighet og høy tidsbruk. Slike krav kan være vanskelig å rette seg etter for kvinner som har barn, eller som planlegger å få det. Man ser derfor en sortering mellom kvinner og menn allerede tidlig i karrieren som påvirker kvinner negativt.
– Nå er spørsmålet hvordan vi kan skape en infrastruktur for familieliv som er forenlig med topplederstillinger. Det blir interessant å se om innføringen av kjønnsnøytral foreldrepermisjon etter hvert kan bidra til en bedre balanse.
Halrynjo understreker imidlertid at en jevnere, fordelt permisjon i småbarnsfasen, ikke nødvendigvis er tilstrekkelig. Graviditet og helseutfordringer kan gjøre at kvinner uansett vil ha andre behov enn menn i småbarnsfasen, og derfor ikke søker seg til stillinger med press og ansvar.
Samtidig kan det for andre kvinner som virkelig ønsker å satse på en topplederkarriere, føre til at de velger bort det å få barn. Halrynjo er i så fall betenkt over en slik utvikling.
–Det kan være et likestillingsmål å skape et mer bærekraftig arbeidsliv som gir rom for et bærekraftig familieliv, også i det private næringslivet, sier Halrynjo.