Rath har jobbet som lege siden 2008, og det var rådgiveren hans på gymnaset som fikk ham til å søke på medisin.
– Men jeg angret faktisk litt de første tre månedene av studiet. Det var knusktørt stoff; studiemodellen var ganske annerledes da, ler 40-åringen.
Men så løsnet det litt, og etter hvert fant den unge studenten seg godt til rette. Da forsvant angeren.
– Jeg er veldig glad for at jeg jobber som lege i dag, sier Rath.
Hallgeir Sjåstad, psykolog og professor ved Norges Handelshøgskole (NHH), forsker på livskvalitet og beslutningstaking.
Han forteller at lykke og mening på jobb bør forstås som en konsekvens av at man generelt har det bra på jobb, at arbeidsmiljøet er godt og inkluderende, og at arbeidsoppgavene er interessante og innenfor det man har kapasitet til å mestre.
– Generelt kan man si at en god jobb typisk tilbyr en kombinasjon av god lønn, sosial tilhørighet, kompetanseutvikling – det å være god i noe, og individuell frihet til å finne sin egen vei ut fra de verdiene og interessene man faktisk har, sier Sjåstad.
Få jobber har toppscore på alle fire faktorene, mener han, men om du vurderer de alle som «god nok», er sannsynligheten høy for at du trives i jobben din og føler på en hverdagslykke som ligger et godt hakk over snittet, ifølge professoren.
– Historisk er det jo et rimelig nytt fenomen at jobben er noe mer enn «bare en jobb», det vil si en inntektskilde som dekker grunnleggende behov for overlevelse for en selv og ens nærmeste. Men i vår del av verden i dag, kan en jobb som man oppriktig liker også utgjøre en viktig del av et godt liv.